miercuri, 21 august 2013

Do you speak English?

“Un turist străin opreşte maşina pe marginea unui drum de ţară şi îl întreabă pe Badea Ion care stătea de vorbă cu un vecin:
‘Do you speak English?’ întreabă turistul.
’Nț.’ răspunde Badea Ion.
’Parlez vous Francais?’ întreabă din nou turistul.
’Nț.’ răspunde Badea Ion.
’Sprechen Sie Deutsch?’
’Nț.’ răspunde Badea Ion.
Nemulțumit, turistul s-a urcat în mașină și a plecat mai departe. Vecinul l-a întrebat pe Badea Ion.
‘Ai văzut Bade, câte limbi vorbea omul ăsta?’
‘Da, și la ce i-a folosit?’ a răspuns Badea Ion.”

Asta este realitatea, nu vorbim limbi străine. De ce? Nu știu. Pentru că nu putem, pentru că nu avem nevoie, pentru că nu vrem? Ba dimpotrivă, putem să învățăm limbi străine, avem nevoie să învățam limbi străine. Și atunci de ce nu o facem? Copiii în școli nu învață limbi străine. Ne-o demonstrează rezultatele de la BAC. De ce? Nimeni nu își dă interesul: nici copiii, nici părinții, nici profesorii, nici sistemul de învățământ.

În ziua de azi, a vorbi cel puțin o limbă străină este o necesitate și nu un moft. O știm cu toții, și totuși nimeni nu învață. Ne comportăm ca niște copii mici care fac exact contrarul a ceea ce li se spune să facă. Poate ar trebui să procedăm exact invers. Ceva de genul:

”Nu învăț limbi străine pentru că nu mă ajută la nimic. Cine va dori să se înțeleagă cu mine să facă bine să îmi învețe limba. Nu are sens să îmi pierd timp prețios studiind o limbă străină, când mai bine navighez zilnic câteva ore prin rețelele de socializare să văd ce suc mai beau prietenii, ce salon are noi promoții sau pe unde se plimbă cine știe ce vedetă în vacanță. Nu vreau să învăț limbi străine pentru că doar eu singură oricum nu voi putea să schimb nimic așa că nu merită efortul.”

Trebuie să facem ceva în această privință. Nu suntem proști, putem să învățăm. Trebuie să ne și dorim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu