sâmbătă, 3 august 2013

Când un optimist își pierde optimismul

Cineva spunea că viața vine cu aceleași eșecuri și tragedii și pentru optimiști și pentru pesimiști, dar primul le înfruntă mai bine... (Dr. Martin E.P. Seligman, Learned Optimism; traducerea: Optimismul se învață, Humanitas). Avea dreptate. Viața este aceeași pentru fiecare cu bune și cu rele. Diferența constă în felul în care fiecare privește viața și provocările cărora trebuie să le facă față.

Un optimist vede întotdeauna jumătatea plină a paharului atunci când paharul este pe jumătate gol. Un optimist vede oportunități acolo unde alții văd doar probleme. Un optimist privește cu încredere viața și viitorul chiar dacă sunt presărate cu multe necunoscute. Pesimistul în schimb, privește cu neîncredere viața și oamenii, vede totul într-o lumină sumbră, deprimantă și este încercat de sentimente de tristețe, de amărăciune sau neliniște.

Suntem înconjurați de oameni. Unii sunt optimiști, alții pesimiști. Ne-am obișnuit cu fiecare așa cum este. Dar ce facem atunci când cineva apropiat, cu fire optimistă își pierde optimismul? Atunci când o persoană care prin optimismul său reușea să ne insufle și nouă, pesimiștilor moderați, puțină încredere, se transformă într-o persoană care nu mai vede jumătatea plină a paharului. Ce îi putem spune persoanei care întotdeauna ne-a spus: Gândește pozitiv, păstrează-ți încrederea în lucrurile bune și ele vor veni. Aș încerca să îi spun doar atât: ”Nu vei vedea curcubeul dacă privești în pământ” (Charles Chaplin). Ridică ochii și încearcă să regăsești curcubeul. Răsplata va merita tot efortul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu